ZANGERS

JO VALLY

Over deze artiest

In de jaren ’70 zette Jo Vally zijn eerste bescheiden stappen in de muziekwereld. Samen met een paar vrienden richtte hij het groepje The Dreamband op, waarmee hij zo nu en dan optrad in eigen regio.

Niet veel later kwam hij Rik Vervecken van artiestenbureau VAK tegen. Vervecken beloofde van Jo een ster te maken. Er kwamen een aantal singeltjes op de markt onder de naam Valli Low, de artiestennaam die later werd veranderd in Jo Vally.

In 1981 nam Jo deel aan de preselecties voor het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘De wereld draait voor jou en mij’. Hij slaagde er echter niet in de finale te bereiken en het was uiteindelijk Emly Starr die voor ons land naar Dublin ging.

Een paar jaar later zat Jo ook in de ploeg voor de Baccarabeker in Middelkerke (een liedjeswedstrijd tussen de vijf Vlaamse provincies), maar ook dit zorgde niet voor de grote doorbraak.

Na een handvol geflopte singels als ‘Dag en nacht’, ‘Toch voel ik dat ik leef’, ‘Zolang als de zon schijnt’ en ‘Liefde voor één nacht’ had Jo er genoeg van. Hij wilde zijn droom om van de muziek te kunnen leven opbergen en stoppen met zingen.

 

De doorbraak

Jo had net besloten dat hij maar beter kon aanvaarden dat zijn muziek nooit zijn leven zou worden, toen er sprake was van de komst van een commercieel tv-station. Zijn contract met Rik Vervecken was afgelopen, maar Jo besliste het er nog één keer op te wagen. Nog één kans gunde hij zichzelf. De allerlaatste.

Hij luisterde naar een aantal oude platen, en op aanraden van zijn vrouw Marcella nam hij een cover op van “Take my heart” van Jacky James. “Neem m’n hart” was het resultaat.

Toevallig ontmoette Jo op restaurant de promotiedame van platenfirma Indisc. Zij nam “Neem m’n hart” mee en liet het nummer horen aan tal van mensen in de muziekwereld, zonder erbij te vertellen dat het gezongen werd door Jo Vally. De reacties waren verbazend positief: iedereen vond het een sterke song.

De singel “Neem m’n hart” zou door iedereen gesteund worden, dat was de belofte. Toen men hoorde dat het om een liedje van Jo Vally ging, konden de meesten hun oren niet geloven. Maar niemand kon zich nog terugtrekken. Toen VTM de plaat op 28 december 1989 bombardeerde tot “Supertip” in Tien om te Zien (gestart op 16 maart ’89), betekende dat voor Jo eindelijk de grote doorbraak. Na ongeveer 10 jaar bloed, zweet en tranen en ontelbare teleurstellingen, kreeg hij toch nog de kans om een succesvolle carrière uit te bouwen.

 

De gouden jaren ‘90 met Jo Vally

Na de magere jaren ’80, kondigden de jaren ’90 zich rooskleurig aan voor heel wat talent van eigen bodem. Mede dankzij de komst van VTM en het populaire liedjesprogramma Tien om te Zien, werden heel wat jonge artiesten plots supersterren in Vlaanderen.

Met Jo Vally ging het niet anders: Aan alle vrouwen, In een droom zag ik je staan, Aan het Noordzeestrand,… de lijst met hits uit de vroege jaren ’90 is bijna eindeloos. Jo Vally stond bijna onafgebroken in de Vlaamse top 10, was wekelijks te gast in Tien om te Zien en zijn album ‘In een droom’ haalde moeiteloos platina.

Hij kreeg zijn eigen tv-special (1992, De Mooiste Kerstliederen) en gaf soms tot 6 optredens per weekend. Hij vroeg loopbaanonderbreking aan en ging zich volledig op het zingen concentreren.

In 1995 vierde hij zijn 15-jarige carrière met een galaconcert in het casino van Blankenberge en een ‘Best Of’-cd.

 

De klassiekers

Halverwege de jaren ’90 ging Jo in zee met producer Jack Rivers. Uit die samenwerking vloeide onder andere het duet “Eeuwig en altijd” met Wendy Van Wanten voort, maar het waren de Vlaamse klassiekers die Jo eens te meer naar de top van de hitlijsten katapulteerden.

Voor ‘Jo Vally zingt Vlaamse klassiekers’ werden nummers als ‘Lieveling waar en wanneer’, ‘Tulpen uit Amsterdam’ en ‘Lichtjes van de Schelde’ in een nieuw kleedje gestoken. Een schot in de roos: Jo Vally werd in 1996 de best verkopende artiest in Vlaanderen.

Geen wonder dus dat er een vervolg kwam met ‘Jo Vally zingt Vlaamse klassiekers deel 2’ en dat later de Duitse klassiekers werden aangepakt.

 

Sportpaleis

In 1999 vierde Jo Vally zijn 20-jarige carrière met een concert in het Antwerpse Sportpaleis. Hij werd daarmee meteen de eerste Vlaamse zanger die er in slaagde om deze muziektempel te laten vollopen.

De bijbehorende tv-special “Jo Vally in Symfonie” lokte op VTM meer dan 600.000 kijkers.

 

De afgelopen jaren

Eind jaren ’90 ging het stilaan weer bergaf met de Vlaamse muziek: de kijkcijfers van Tien om te zien liepen terug, de singelverkoop brokkelde af en heel wat artiesten verdwenen van het toneel.

Jo Vally wist zich samen met een handjevol anderen te handhaven. Hij bracht een aantal sterke albums op de markt en belandde met de singel ‘Mooi is het leven’ op de tweede plaats in de Vlaamse Ultratop 10.

Daarna stortte hij zich op de Russische muziek, de wereldhits en liedjes voor moeder. Hij lanceerde de traditie om elk jaar in mei een groot moederdagconcert te houden in de Oktoberhallen in Wieze.

In 2004 kwam het album ‘Geluk en liefde’ op de markt en een jaar later werden weer een aantal oude hits herwerkt voor ‘Nostalgie’.

Intussen heeft het schlagergenre weer een ongekende populariteit bereikt, en ook Jo Vally is weer ‘hot’. Hij scoorde een enorme hit met Si Si Si (Kerida) en bracht een nieuw album met als titel “Mijn vriendin” uit. De keuze voor deze titel is er volgens Jo Vally gekomen omdat men deze CD moet koesteren/beminnen als een “vriendin”. Het is een album met covers maar ook veel eigen nummers. Tegen het jaareinde werd van “Mijn vriendin” een geschenkbox gemaakt. Een ideaal geschenk voor onder de kerstboom want deze box bevatte een CD + DVD en een exclusief 36 pagina’s fotoboek.

Even later verraste Jo Vally jong en oud met het album “Verrassend”. Een gevariëerd album waarop duizendpoot Jo Vally zich zelfs aan een salsa-nummer waagde. Van dit album werd eveneens een DVD gemaakt dat ook heel verrassend kan genoemd worden. Niet alleen wat de liedjes betreft maar ook de beelden zijn bijzonder verrassend te noemen.

 

30 jaar op de planken

2008 – 2009 is een feestjaar voor Jo Vally. In 2008 viert hij zijn 50ste verjaardag en in 2009 staat hij 30 jaar op de planken. Reden genoeg dus om compilatie CD met 50 hits uit te brengen en als hoogtepunt de verjaardagsconcerten in Antwerpen en Oostende. Alsof dat nog niet genoeg was, rolt “Mijn leven” het boek van Jo Vally van de drukpersen. In dit boek vertelt Valère Lauwers, zoals Jo Vally eigenlijk heet, open en eerlijk over zijn leven en loopbaan. Jo Vally vertelt open over alles wat er achter de schermen van het podium gebeurt, over zijn collega’s, over zijn perikelen met contracten en geld, over zijn trouwe fans … Een onmisbaar boek voor al wie Jo Vally lief is, en dat zijn er veel, en voor al wie een unieke kijk wil krijgen op het reilen en zeilen binnen de Vlaamse schowbusiness.

Na al dat feestgedruis luistert Jo Vally naar de stem van zijn hart en zo wordt “Recht uit het hart” geboren. Een album met allemaal eigen nummers en zoals de titel het zegt recht uit Jo’s hart.

 

Vlaamse Sterren

Vlaamse Sterren is een label voor talent van eigen bodem van platenfirma CNR. Onder dit label wordt “Jo Vally zingt Franse Klassiekers” uitgebracht. Op dit album vertolkt Jo Vally zijn eigen Nederlandstalige interpretaties van grote, nostalgische Franse hits. De juiste keuze zo blijkt want met dit album vertoeft Jo Vally terug in de hoogste regionen van de hitparade. Hiermee beleeft Jo Vally opnieuw hoogdagen zoals in de jaren 90 en met de hit-singles “Kus me” en “Santa Maria Van De Zee” scoort hij opnieuw een nummer 1.

Na het succes van het gouden album “Jo Vally zingt Franse Klassiekers” zoekt hij voor zijn nieuwste album meer Zuiderse oorden op. “Jo Vally Zingt Zuiderse Klassiekers” herbergt enkele pareltjes als La Cancion De La Paz, Kom Eens Dicht Bij Mij, Gloria, Mama Ik Mis Je en Carly. Het is een zeer gevariëerd album met zomerse muziek, veel ambiance maar ook plaats voor emotie en dat is de sterkte van dit album.

We schrijven 2013. Jo Vally droomt al jaren om een album te maken met countrymuziek maar dacht dat Vlaanderen er nog niet klaar voor was. Mede dankzij het monstersucces van de film en de soundtrack “The Broken Circle Breakdown” vond Jo Vally het een ideaal moment om een album in dit genre te lanceren. Op deze CD staat ook een duet met Judith Hildebrandt (actrice in de Duitse soap Sturm der Liebe). “Jo Vally zingt country” was een schot in de roos met een concerttour langs verschillende Vlaamse culturele centra.

Een vervolg op deze “Jo Vally zingt country” bleef dan ook niet uit. Op 13 februari 2015 bracht Jo zijn nieuw album “Op het lijf geshreven” uit. Met dit album zweert Jo Vally covers af en gaat hij voor eigen materiaal. Het is een album met 12 nummers om bij te likkebaarden waarbij Jo Vally de luisteraar/muziekliefhebber inkijk gunt in zijn eigen leven. Dit pareltje mag je dus gerust een gezongen biografie noemen waarop je eveneens de singles “Een plek voor jou vannacht” en “Dag, vrouw van mij” terug vindt. Volgens Jo is dat laatste het mooiste nummer dat hij ooit uitbracht. “Op het lijf geschreven” van Jo Vally mag bestempeld worden als persoonlijk en intiem werk en gebracht op een manier waarop je Jo Vally nog nooit eerder hoorde.

Formules

Live on tape

Prijs

***

excl. 6% BTW en optie's

Optie's

  • Geluid en technieker

    We voorzien geluid en belichting tot 400 personen.

Benodigdheden

  • Vaste ondergrond

  • Podium of speelvlak van 6 op 4 meter

  • Electriciteit

  • Kleine kleedruimte

  • Parkeerplaats vlakbij de zaal

Foto's

Video

Boeken

Voornaam(Vereist)
Achternaam(Vereist)
DD slash MM slash JJJJ